Esport har hittat hem i stugorna, idag kan du se det på tv och läsa om det i tidningarna, men vad är esport? Och när gick det från att vara en anonym hobbyaktivitet och ett tidsfördriv bland unga till en av världens största industrier? Vi har försökt samla dom vanligaste frågorna och ger vår syn på marknaden och varför det har blivit så populärt att investera i esport.

Vad är esport?

Esport eller elektroniskt sport är ett samlingsnamn för alla tävlingar som sker digitalt och i virtuella miljöer, främst via datorer och spelkonsoler.

Begreppet myntades inte helt förvånande i Sydkorea under 90-talet och har sedan dess spridits för att nu sätta namnet på en av världens största industrier. Innan detta, redan 1988, tävlade folk i Netrek, en speltitel där folk kunde utmana varandra över internet. 1993 utsågs Netrek till världens första “onlinesportspel” eller esport om man så vill.

Drygt 20 år efter Netrek’s genomslag började marknaden för esport i stort ta fart på riktigt och bara under dom senaste 5 åren har vi sett en extrem utveckling. Nu har esport blivit en naturligare del av “vardagen” och lär ta en än större plats framöver.

svensk esport

2016 startades Svenska E-sportförbundet vars huvudsyfte är att få esport att erkännas av riksidrottsförbundet.

Är esport en riktig sport?

En fråga som har och antagligen kommer fortsätta debatteras en tid framöver. Men det korta svaret är: Ja, i allra högsta grad. Många har svårt att definiera vad en sport faktiskt är och att likställa sport med idrott är fel väg att gå.

Det krävs god fysik för att kunna hålla fokuset upp under långa stunder och dom mest etablerade lagen inom esport har idag både mentala och fysiska träningspass inplanerade i schemat. Träningscoacher och kostrådgivare hör till det vanliga i dom större organisationerna.

Esport är en extrem precisionsport kan med lätthet jämföras med bland annat dart, bowling och golf som är medlemmar av riksidrottsförbundet. Många experter är rörande överens om att esport uppfyller dom kraven som finns för att räknas som en “riktig” sport.

Esport är även främjande på många plan. Esporten i stort har hjälpt många unga att utvecklas när det kommer till det sociala, problemlösning och hur man hanterar motgångar. Även att jobba i grupp och driva organisationer har visat sig vara positiva aspekter.

Precis som allt annat som är nytt så kan det vara svårt att acceptera för en del. Ett argument som länge släpat med är att esport är osocialt. Vilket inte alls stämmer, tvärtom i många fall. Likväl har det ansetts vara en generationsfråga.

Vilka är esport för?

Esport är på ett logiskt sätt för majoriteten av folket. Det låter klyschigt att säga “alla” men det är få aktiviteter som kan utövas av så många under samma förutsättningar.

Något som blivit allt tydligare dom senaste åren är att kvinnor tar mer och mer plats. Inte minst bland antalet utövare men även när det kommer till höga positioner inom esport. Här har vi en miljö där dom unga fortfarande haft en stor chans att göra ett avtryck i frågan om jämställdhet och vi lär se en fortsatt god trend om vi ska tro utvecklingen idag. Även om det alltid kan bli bättre.

Statistiken nedan är från 2017 men trenden har ändå varit talande. Det är intressant att se fördelningen män/kvinnor men det är även spännande att se åldersfördelningen som jag tror kan vara en ögonöppnare för många.

tjejer esport
Bild: Newzoo

Esport är lättillgängligt och går att utöva nära på var som helst där det finns tillgång till dator/mobil/uppkoppling. Det mobila spelande har ökat kraftigt och lär ta en än större del av kakan framöver. Tillgången av mobila enheter och saknaden av dyra datorer är en stor bakomliggande faktor till detta.

Esport har även visat sig vara positivt för seniorer. Dels för det social då många äldre saknar både vänner och nära relationer. Men även att det är lätt att utöva trotts vissa fysiska hinder. Spelande håller även hjärnan i bra form då det kräver en del tankeverksamhet.

Kan man leva på esport?

Det korta svaret är ja. Men det krävs precis som i många andra sporter och branscher att du är en av dom som stickier ut. Sett till antalet utövare så är det en väldigt liten procent som har en stadig inkomst och lever på att utöva esport professionellt idag. Ser vi till branschen i stort och inte bara till dom som utövar sporten så är det klart fler.

Det poppar upp nya bolag som jobbar inom nya nischer var och varannan vecka. Alltifrån bolag som byggt plattformar för tävlingar såsom ESEN, G:loot och Epulze till företag som försöker etablera sig som den främsta plattformen för streamers. Marknaden är enorm för tillfället.

Men det går även att utnyttja din egen kunskap för att tjäna pengar och leva på esport. Varför inte starta en blogg? En podd? Eller börja streama som många kända profiler idag? Som sagt så är marknaden tillräckligt ung ännu för att både göra sig ett namn men även att ta del av den vinsten som kommer växa inom dom olika segmenten. Nyckeln är att hitta din egen nisch.

Investera i esport

Har du ett stort intresse av esport och tror starkt på marknaden framöver? Då finns det en hel del möjligheter att vara med på resan och det går att investera i den växande industrin på flera olika sett. Lättast är att investera direkt i esport aktier via olika nätmäklare.